ik leer leren

'Ik leer leren' is een groepstraining voor 2-5 kinderen vanaf 10 jaar die kinderen helpt ontdekken hoe ze zelf het beste kunnen leren. De training richt zich op alle processen die nodig zijn om te kunnen leren.

 

De training geeft kinderen slimme handvatten voor makkelijker en efficiënter leren.

 

De training is geschikt voor kinderen uit groep 7/8 van de basisschool, brugklassers en wat daar boven zit, die handvatten kunnen  gebruiken om het leerproces te doen slagen. Uit onderzoek blijkt telkens opnieuw hoe belangrijk voorwaarden zijn om te kunnen leren. Welbevinden, inspiratie, een gevoel van competentie en goed in je vel zitten blijken minstens zo belangrijk te zijn voor goede leerprestaties dan kennis alleen.
'Ik leer leren' is een speciaal ontwikkeld programma voor kinderen vanaf groep 7/8 die makkelijker en slimmer willen leren leren. Het programma richt zich vooral op voorwaarden die van belang zijn om te kunnen presteren.

 

Deze training helpt naast beelddenkende en visueel ingestelde kinderen ook kinderen met andere leerstijlen door het onderzoeken en aanbieden van meerdere leerstijlen en leervoorkeuren. De inhoud van de training kent een vaste structuur waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen. Leren ontspannen en leren concentreren spelen in iedere training steeds een belangrijke rol.

 

Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema:
Les 1: je ontdekt je kwaliteiten, leervoorkeuren en je eigen manier van leren

Les 2: je leert omgaan met faalangst en hoe je motivatie kunt hebben en houden
Les 3: je ontdekt hoe je slim kunt plannen, met tijd om kunt gaan en je werk makkelijk 
kunt organiseren

Les 4: je ontdekt hoe jij je het beste kunt concentreren

Les 5: je leert je hersenen optimaal gebruiken voor het onthouden van lesstof

 

De training kan ook individueel worden gevolgd (hiervoor geldt een ander tarief).


Met de 'ik leer leren' training krijgen kinderen grip op hun huiswerk, gaat het leren makkelijker en sneller zodat er ook tijd overblijft voor sport, hobby's en andere dingen. Uiteindelijk hoeven ouders minder te controleren en te pushen en dit komt de sfeer in huis beslist te goede.

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van ca. 1,5 uur.

 

Plannen en organiseren

Een mooie aanvulling op 'ik leer leren' is de module 'plannen&organiseren'.
Plannen en organiseren is een belangrijke vaardigheid die kinderen vooral nodig hebben op het voortgezet onderwijs als ze verantwoordelijk worden voor hun huiswerk en hun resultaten. Ook in je volwassen leven kun je veel voordeel hebben als je goed kunt plannen en organiseren.
Deze training wordt gegeven in 2 bijeenkomsten van 1,5 uur

 

 

Ervaringen:

Jongeren die de training hebben gedaan geven aan meer inzicht te hebben gekregen in hun eigen kunnen, hoe ze kunnen plannen en hoe ze moeten leren.

Een meisje gaf aan dat haar cijfers sinds ze de training heeft gevolgd omhoog zijn gegaan, ze meer gemotiveerd is om met haar huiswerk bezig te zijn, omdat ze nu weet wat haar sterke kanten zijn en haar valkuilen.

Opmerkingen van cursisten:

"Ik krijg meer zelfvertrouwen".
"Ik herken mij in de test met de dieren..."
"ik leer op de manier van de vlinder en het klopt gewoon".

Ouders over de training:

"Onze dochter (13) heeft deze training met heel veel plezier gedaan, het is altijd afwachten wat er na die tijd van overblijft, maar nu een jaar later slaat ze de training er geregeld op na wanneer ze vastloopt. Het gaat goed op school en ze voelt zich een stuk zelfverzekerder over het leren. Als ouder/verzorger heb ik Ineke als zeer adequaat en professioneel ervaren. Na elke les kreeg ik een terugkoppeling, met hetgeen er behandeld was die les. Als ik vragen had en deze per mail stelde kreeg ik van Ineke altijd snel en heldere antwoorden terug. Erg fijn en belangrijk. Ik beveel deze training dan ook van harte aan!”

 

 

"Ik denk dat de training voor onze zoon waardevol was omdat het hem eerste kleine handvatten heeft gegeven over  zijn stijl van leren. Daarnaast heeft het hem zicht gegeven op het nut van plannen. De praktijk is echter grillig en de pubertijd weerbarstig :) . Weten hoe je iets moet aanpakken is een deel van het leerproces. Motivatie en prioriteiten geven aan andere dingen vormen ook belangrijke factoren die resultaten dan wel positief of negatief beïnvloeden. Kortom: mijn inziens een mooi onderdeel van de ontdekkingsreis dat "voortgezet onderwijs" heet. Een start waarna er nog wel verder gezocht moet worden naar een echte eigengemaakte stijl van leren. Stijn geeft aan dat het hem heeft geholpen in het groeien in zijn zelfvertrouwen tijdens een nieuwe spannende fase".

 

"Bedankt voor dit traject met onze dochter! Waar ze vooraf zelf sceptisch was, was ze na de eerste les al gemotiveerd en na een aantal inzichten over haar leerstijl was ze zelfs enthousiast te noemen :-). Hopelijk mag ze dit geleerde vasthouden".